over kusjes


Olga
Er waren eens meer dan 100 kusjes... en waar laat je die dan? Een bed vond ik een vanzelfsprekende plek voor een kus. Mijn oude twijfelaar matras heb ik volgestopt met kusjes. Op het matras stond met de hand Olga geschreven en zo kreeg dit beeld de naam 'Olga'.


Kussen
Juist voordat ik met mijn hoofd op het kussen in slaap viel, bedacht ik me dat kussen [zoenen] en kussen [hoofdkussen] dezelfde woorden zijn. Een mooie aanleiding om het beeld 'Kussen' te maken


Kusje
Na 'Olga' en 'Kussen' bleef kusje me intrigeren. Ik zocht naar een lichter en luchtiger kusje. Een kus is vaak iets dat je geeft aan een ander en dit gebaar wilde ik meenemen in het beeld. Dat werd 'Kusje' een kus op een steel [zoals een roos] symbool, gebaar van liefde en vriendschap, een kus om cadeau te geven.


Kusje [om op te hangen]
Met heel veel plezier maak ik kusjes, elk kusje is anders dan het voorgaande kusje. Ook komen er nieuwe kusjes bij, de collectie groeit.
Soorten en maten kusjes:
* hangende kusjes
* nacht zoenen
* lente kusjes
* delfts blauwe kusjes
* kus magneetjes
* kusjes met een persoonlijke boodschap


Kusje met tekst
Soms krijg je hele fijne opdrachten. Zoals deze van Annelies; Annelies nam afscheid van haar werk en wilde haar collega's bedanken. Ze vroeg me om kusjes te maken met tekst in de steel. Nu kan ik elke tekst die je wenst in de steel van kusje stempelen.


Delfts Blauw Kusje
Dankzij het enthousiasme van Leon Perlot zijn er nu ook Delfts Blauwe Kusjes. Kusjes met een origineel patroon van De Koninklijke Porceleyne Fles


Delfts Blauw Kusje
Elk Delft Blauw Kusje heeft een eeuwenoud Delfts Blauw patroon. Deze lopen uiteen van de bekende delfts blauwe bloemen tot huisjes, vlinders en de Oostpoort.


Lente Kus
Dit is een Lente Kus gemaakt in opdracht van Galerie Zinkwit te Utrecht.


Nachtzoen
De Museumnacht was aanleiding om het idee voor een nachtzoen uit te werken. Dit werd een kus in glanzend zwart glazuur.


Kus Magneet
Ik heb een zwak voor magneetjes. Het was dan ook logisch om van het kusje een magneetje te maken. Ze zijn er in het rood en in het Delfts Blauw.


LFA Theaterprijs
Het kusje als gebaar en cadeau werd gewaardeerd door het bestuur van het Limburgse Federatie voor Amateurtoneel. Voor de jaarlijkse toneelprijzen bedachten we de Theaterprijs, 7 kusjes bij elkaar gedraaid tot een tros. Deze prijs heeft de naam 'Mulke' gekregen, dat betekent kusje in het Limburgs.


LFA Schaduw Theaterprijs
De LFA [Limburgse Federatie voor Amateurtoneel] heeft ook aandacht voor de mensen achter de schermen. Voor hen is er de jaarlijkse Schaduwprijs, een tros van 7 kusjes in glanzend zwart glazuur.


Engel / Geluk Amulet
Een opdracht om een bedankje te maken voor de vrijwilligers van een groot evenement, bracht me het engeltje. Een symbolisch beeldje met een kus.

symboliek:
Kus = liefde
Vleugels = vrijheid
Maria = compassie
Rots = stevige basis


Bloembed
Kusje doet mij ook denken aan een rode roos. Voor de manifestatie 'De Plek' in Delft bedacht ik dat de Botanische Tuin van de TU Delft een mooie plek was voor een bloembed. Meer dan 100 kusjes heb ik in het hoge gras gestoken.


Bloem voor Bloembed
Door met het bloembed bezig te zijn, ontstond het idee om van de kusjes een bloem te maken.


Bloesem
Bloem en bloesem zit voor mij dicht bij elkaar. Het leek me prachtig om een kusjes boom te hebben. Een boom waarbij de bloesem uit kusjes bestaat.


Bonsai
De bonsai met kusjes is een terugkerende vorm in mijn werk. Elke bonsai ziet er anders uit maar het idee blijft gelijk: een boom met kusjes.


Kusje op facebook
Kusje heeft een eigen
facebook pagina.