over schetsen in klei


Schetsen in klei is een verzamelnaam voor beelden die ik op locatie in natte klei opbouw en daar laat drogen.

Het droogproces dat klei doormaakt vind ik prachtig: van nat en sterk naar droog en kwetsbaar. Klei is zo mooi in zijn flexibele, zachte nog natte vorm, alles is dan mogelijk. Langzaam veranderd de klei in een leerharde vorm. Nu is de klei sterker dan je verwacht; vormvast en met een mooie glanzende huid. Als de klei droger wordt, krimpt de vorm een beetje en wordt de huid stoffig en kwetsbaar.


Stoel
Dit is mijn eerste beeld in natte klei; een stoel vol vingers. Stoel is ontstaan na het zien van een dansvoorstelling van Pina Bausch. Een danser werd door alle andere dansers geaaid. In eerste instantie een liefdevol gebaar maar door de herhaling en de duur veranderd zacht en teder in hard en ongemakkelijk. Ook de stoel is een zacht beeld als de klei nog nat en flexibel is. Langzaam droogt de klei en komen er barsten in het beeld.


Doordat de klei tijdens het drogen krimpt, laat de klei los. Hier zie je een detail van poëzie in klei, het voeteneinde van het bed. Je ziet dat de klei langzaam begint te drogen en krimpt. Er ontstaan barsten in het beeld.


van het een komt het ander
Het bed in klei bestond uit verschillende vormen blaadjes en veren. Aan het einde van de tentoonstelling neem ik de klei weer mee naar huis. Van de droge klei maak ik met water weer zachte klei. Als herinnering aan het bed heb ik een bonsai gemaakt met verschillende vormen blaadjes en veren.


Schetsen in klei hebben vaak een ondergrond van dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Voorwerpen die direct gerelateerd zijn aan de mens en zijn maat.

Zoals bijvoorbeeld een stoel. Een stoel is een plek, geeft rust en steun. Een stoel symboliseert dat er op je gerekend is. Het huis staat vol met stoelen voor mensen die verwacht worden.


Citroën AX
De goede herinnering aan mijn eerste auto en het goede gevoel van mijn eerste pallet met klei [100 pakken] komen samen in deze Citroën AX in klei. De AX is gemaakt voor Car Art 2012 in Delft. Op de eerste dag van het festival was de auto nog kneedbaar.


De omgeving gaat vanzelf meespelen in het beeld doordat schetsen in klei op locatie gemaakt worden. Dit is een detail van een stoel in een serre, daar was een prachtig sierplafond met bloemen.


Klei recyclen
Zolang je klei niet bakt kun je van droge klei weer zachte klei maken. Wat je nodig hebt is water en geduld.


Klei recyclen stap 1
Een emmer water met daarin de dorge klei en dan wachten...


Klei recyclen stap 2
De klei zuigt zich vanzelf vol water.


Klei recyclen stap 3
De natte klei smeer ik uit over een gipsplaat. Deze gipsplaat zuigt het teveel aan vocht uit de natte klei.Klei recyclen stap 4
Wachten tot de klei voldoende droog is, dan kun je hem kneden. De klei is klaar om weer iets nieuws van te maken.