introductie

klei
Klei is soepel en meegaand. Ik hou van natte klei, een zacht materiaal, in aanraking en in geluid. Vooral de flexibiliteit van klei vind ik prachtig, zeker als deze nog zichtbaar is in het uiteindelijk versteende beeld. Werken in klei heeft een lange traditie, ik vind het behaaglijk om daar een beetje tegenaan te schuren.

herkenbaarheid in het onbekende
Herkenbaarheid is voor mij belangrijk. Doordat ik iets herken, kan ik aanhaken en ook het onbekende deel ontdekken. Ik zoek naar vanzelfsprekende manieren om dat wat je verwacht samen te laten spelen met het onverwachte.

hoofd
In mijn hoofd bevinden zich zintuigen die de wereld waarnemen en in mijn hoofd zit het gereedschap om wat ik zie, hoor, voel, ruik en proef te interpreteren.

hetzelfde hoofd steeds een ander gezicht
Dat ik in mijn beelden bijvoorbeeld mijn eigen hoofd gebruik, heeft ook een praktische reden. Mijn hoofd heb ik altijd bij me. Al sinds de academie gebruik ik mijn eigen lichaam als uitgangspunt voor mijn beelden. Door steeds dezelfde vorm te gebruiken kan ik laten zien dat hetzelfde toch steeds anders is. Een herhaling die elke keer anders is, is voor mij een belangrijk gegeven in mijn werk.symboliek

symboliek van het hoofd
Het hoofd symboliseert het denken, het verstand. 'Je hoofd erbij houden'.
Alles wat je ooit gehoord, gezien, geroken of geproefd hebt, zit in je hoofd.

symboliek van de mond
De mond symboliseert communicatie, staat voor het kenbaar maken van gedachten.

symboliek van een kus
Een kus is tijdloos en universeel, eeuwen geleden ontdekten mensen het kussen en ze zijn er nooit meer mee gestopt. Een kus wordt vaak gezien als een uitdrukking van liefde, 'je mag nu de bruid kussen'. Maar een kus is ook een gebaar van vriendschap of een begroeting.

Een kus als blijk van genegenheid, dankbetuiging, liefkozing, teken van blijdschap, uiting van liefde.
Soms is de kus berucht, de judaskus die een vriend verraadt.

symboliek van de tong
De tong is een orgaan in de mond die een belangrijke rol speelt bij het spreken. De tong kan de klank van je stem beïnvloeden. De tong is de meest flexibele spier van het lichaam. Met je tong kun je slikken, kauwen, zuigen en proeven, maar je kunt ook voelen of iets warm of koud is. Naast de top van je wijsvinger, is de tong het meest gevoelige deel van je lichaam. De tong bevat duizenden smaakpapillen waardoor je zout, zuur, bitter, zoet en scherp kunt proeven. Met je tong reinig je het gebit.

Een kind steekt intuïtief zijn tong uit als hij kracht bij wil zetten bij wat hij doet of zegt.

Je tong uitsteken is in de westerse wereld een brutaal gebaar geworden. Kinderachtig en iets wat je niet hoort te doen.
Toch zijn er landen in de wereld waar beelden van godheden of maskers met uitgestoken tongen een teken van actieve en geestelijke kracht zijn.
De tong is verbonden met vuur, vlam, vruchtbaarheid, seksuele kracht en geestelijke kracht.

Een zoen is geen echte zoen als je je tong niet gebruikt.

'De mond is als een roos, de tong is als een doorn'